Po kilkunastu kkm nakręconych moim RSem mogę cokolwiek opowiedzieć Konfigurację mam taką samą 18'' profil 40 na lato i 17'' 45 na zimę. Jazda na 18 przesadnie komfortowa nie jest ale tragedii też nie ma. Jest dość twardo ale na szczęście wysoko (poprzednia fura miała tendencje do szorowania michą i teraz mam lęki). Dziury, pęknięcia i koleiny nie są szczególnie dokuczliwe. Nieprzyjemnie robi się na długich poprzecznych pofalowaniach nawierzchni - ale to dość specyficzny układ i szczęśliwie nieczęsto się na taki trafia. Nagrodą jest naprawdę bardzo pewne prowadzenie. Trzeba tylko pamiętać o typowym dla niskiego profilu i twardego zawiasu zjawisku - w ostrych zakrętach przyczepność jest bardzo długo, ale jak przegniesz to znika niemal bez ostrzeżenia.
Na 17'' komfort wyraźnie wzrasta - praca zawieszenia jest też cichsza. Pewność prowadzenia spada jednak znacząco (jak na ulubionym zakręcie dawałem radę jechać 90 to teraz 70 - na ile to kwestia profilu a na ile różnic między oponą lato/zima niestety nie stwierdzę).
Też wybierałem RSa z myślą o nierzucaniu się w oczy. I też wybrałem niebieskiego. I pod tym kątem patrząc nie jest to dobry wybór - ludzie jednak oglądają się za tym samochodem Ale jak przychodzi do rozmowy to patrzą na znaczek i mówią:
- Co - z 60 pewnie zapłaciłeś?
Na co mówię
- Tak - tyle właśnie zapłaciłem (pierwszą ratę leasingu - ale tego już nie mówię
Generalnie jestem z zakupu bardzo zadowolony, czego i Tobie życzę.
Potwierdzam komfort zawieszenia - jest spoko. Umómy się, że większość dróg ma już dobrą nawierzchnię więc lepiej mieć 18tkę niż 17tkę
Zapraszam na codzienne dojazdy do pracy przez Sosnowiec... :diabelski_usmiech przesiadka z 18 na 17 cali to jak nagroda 8)
I co bardzo zauważalne, Continentale, które mam na 18kach są głośne jak cholera, no ale ta klasa opony tak ma. jakbym wsadził jakieś Energy Saver czy coś to by było cicho ale i inna przyczepnośc
Elvisso z tymi oponami to jest tak jak piszesz, ja na letnich można powiedzieć że czułem się pewnie a jeszcze jak wiedziałem że nawierzchnia jest dobra to tym bardziej...teraz w wersji zima, ta sama droga ale nie ma bata żebym się tak złożył jak na letnich...a im cieplej tym gorzej także chyba to po stronie opon leży
Kurka, nie mam żadnych... Jedyna co mam to jedna w telefonie, jak odebrałem... Porobię i spróbuję coś wrzucić... Czasu nie miałem... Auto służy typowo do pracy... Ale nadrobię zaległości...
Pozdrawiam.
ErNOL/Ernest
Skoda Octavia 3 RS TSI Szary Metal + pełno dodatków...
Pojedź na myjnię i zrób sesję potem, którą wrzucisz do showroomu
W przyszłym tygodniu pewnie tak zrobię, bo za niedługo wyjeżdżam, więc czasu nie będzie... Efektu jednak nie będzie za wielkiego, bo jest już na zimowych butach... Ale zrobię i wrzucę:-)
Pozdrawiam.
ErNOL/Ernest
Skoda Octavia 3 RS TSI Szary Metal + pełno dodatków...
- nie takie straszne 17 całe 225/45 zimowe, komfortem jazdy jestem pozytywnie zdziwiony mimo ze zdecydowałem sie jechać dzisiaj z pracy trasa na skróty po kocich łbach... Zobaczymy jak w lato będzie z 18
- tryb s wypróbowany 300km zrobiłem , wyprzedzanie tirów i innych fantazja , szybko i sprawnie i nie chodzi o prędkości tylko o dynamikę
- automat miałem pierwszy raz pod noga i śmiało powiem ze chyba to będzie już zmiana na stałe.
Po użytkowaniu 4h ma pare pytań
- kwestia dotarcia silnika , stosujecie jakieś uwagi?
- czy aby dobrze mi sie wydaje ze w trybie s dźwięk silnika przenoszony jest w glosnikach?
- czy jest możliwość złącza usb traktować jak ladowarke do iphone? Chodzi mi o to ze jak podłączenie to ładuje ale tez odpala muzykę z telefonu i jak sie ja nawet wyłączy to nie działa radio
- w nawigacji columbusie jest możliwość ustawienia wyświetlania następnego zdarzenia na ekranie ( skręt, rondo itp ) nie tylko na wyświetlaczu maxi dot?
Na ta chwile mam tylko takie dość blachę pytania...
- kwestia dotarcia silnika , stosujecie jakieś uwagi?
jak każde dotarcie ale poszaleć czasem wypada.
Zamieszczone przez Infoludek
- czy aby dobrze mi sie wydaje ze w trybie s dźwięk silnika przenoszony jest w glosnikach?
też mam takie wrażenie.
- czy jest możliwość złącza usb traktować jak ladowarke do iphone? Chodzi mi o to ze jak podłączenie to ładuje ale tez odpala muzykę z telefonu i jak sie ja nawet wyłączy to nie działa radio
to USB z iOS-em własnie to robi, na siłę nakazuje słuchać tego co jest w urządzeniu.
- w nawigacji columbusie jest możliwość ustawienia wyświetlania następnego zdarzenia na ekranie ( skręt, rondo itp ) nie tylko na wyświetlaczu maxi dot?
naciśnij drugi raz guzik Navi i wybierz w okienku chyba "Pokaż manewr".
Co do docierania to pamiętaj też żeby nie wrzucać trybu sport na zimnym silniku przy dsg kręci wtedy wysoko, a zimny olej nie smaruje jak powinien.Optymalna temp oleju to ok 100stopni. I pamiętaj też o turbo wiem że to benzyna ale turbo to turbo po ostrym płowaniu daj mu ochlonac.
Obserwuje poziom płynu chłodzącego bo lubi znikać, jest o tym wątek :wink:
I pamiętaj też o turbo wiem że to benzyna ale turbo to turbo po ostrym płowaniu daj mu ochlonac.
No wlasnie benzyna, ktora kreci sie znacznie wyzej niz tdi, tutaj szczegolnie nalezy dbac o turbo, choc pewno jak w moim jest dodatkowy obieg wody na pompce elektrycznej po zgaszeniu auta.
Komentarz